Hoofdzetel

Autostradeweg 3
9090 Melle
Tel: +32 / 9 252 44 00
Fax: +32 / 9 252 52 12

Belangrijk bericht i.v.m. COVID-19: We mogen je weer in onze toonzalen ontvangen. Wens je deskundig advies? Dit kan ENKEL OP AFSPRAAK Maak hier een afspraak..
 Nieuwe bouwnormen 2018.

Nieuwe bouwnormen 2018.

8 januari 20184.865 minuten lezen

2018: wat is er nieuw bij de bouwnormen?

Elk nieuw jaar brengt zijn nieuwe bouwnormen met zich mee en die zijn telkens net iets strenger dan de vorige. Keer op keer zien we mensen zich haasten om nog voor de kerst hun bouwaanvraag in te dienen om de strengere reglementering voor te zijn. Maar is dat wel nodig? Wij gidsen u even doorheen de nieuwe regels van dit jaar en staan stil bij wat er verandert voor nieuwbouw en renovaties.

Nieuwbouw: nog minder energie verbruiken

In Vlaanderen gaan we stilaan naar gebouwen die zo goed als energieneutraal moeten zijn. Voor bouwaanvragen vanaf 1 januari 2018 zijn daarom de eisen voor energieverbruik en binnenklimaat – de EPB-norm – alweer wat strenger dan voorheen. Onder die EPB-eisen vallen het E-peil, K-peil en S-peil, die we hieronder bespreken.

BEN je mee?

E-peil: hernieuwbare energie opwekken

Vorig jaar mocht het E-peil nog E50 bedragen, voor bouwaanvragen vanaf begin 2018 is het gezakt naar E40 en in sommige gevallen naar E36. Het betekent dat een nieuwe woning nu minder energie moet verbruiken dan ervoor. Ook goed is meer duurzame energie opwekken, of een combinatie van beide. In de meeste gevallen zal meer isolatie noodzakelijk zijn.

Het E-peil hangt af van een aantal factoren, zoals isolatie, de luchtdichtheid van de woning, de verwarmingsinstallatie en de ventilatie. Het E-peil wordt berekend per wooneenheid, voor appartementsgebouwen is dit dus per appartement. Omdat het E-peil afhangt van verschillende factoren, is er geen kant-en-klaar pakket om een bepaald peil te behalen. Met extra isolatie van dak, muren en ramen moet u zeker rekening houden. Voor een rijhuis is dit gemakkelijker dan bij een open bebouwing omdat langs de twee zijgevels veel minder warmte verloren gaat. Ook een energiezuinige verwarmingsinstallatie, zoals een warmtepomp, zal helpen om een E-peil van E40 te halen.

e-peil

In uw nieuwe woning moet u ook zorgen voor hernieuwbare energie, bijvoorbeeld uit zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp. De norm schrijft voor om jaarlijks minimaal 15 kWh per vierkante meter bruikbare vloeroppervlakte op te wekken. Voor een standaard eengezinswoning komt dit ongeveer neer op de installatie van een zonneboiler plus 10 m² zonnepanelen. Wanneer u geen of onvoldoende hernieuwbare energie voorziet, moet uw woning een E-peil van E36 behalen. . In dat geval kan beter isoleren helpen om het gewenste resultaat te behalen.

Het S-peil vervangt het K-peil

Het K-peil, berekend op basis van warmteverliezen, verdwijnt in 2018. In de plaats komt het schilpeil of S-peil. Dit brengt onder meer in kaart hoe goed de gebouwschil geïsoleerd is en wat de impact van de zon erop is. Het S-peil geeft zowel de winsten als warmteverliezen weer, rekening houdend met de vorm van het gebouw of de wooneenheid. Voor bouwaanvragen vanaf 1 januari 2018 behaalt u minimaal een peil van S31. Vanaf 2021 zakt dit verder naar S28.

Het S-peil wordt onder andere bepaald door de energiebehoefte voor verwarming en koeling, de luchtdichtheid van het gebouw – of er koude tocht naar binnen en warmte naar buiten kan – oververhitting door de zon en isolatie. Waar kan u concreet voor zorgen? Uw woning goed isoleren en efficiënt omgaan met ruimte – uw woning dus niet groter maken dan nodig is. Best vermijdt u veel en wijde ramen, tenzij u ze automatisch zonwerend maakt en goed oriënteert, niet te zuidgericht, dus.

Strafpunten voor ontbreken dakisolatie

De normen voor dakisolatie zijn dit jaar strenger geworden. In Vlaanderen krijgt u nu voor het ontbreken van dakisolatie maar liefst negen strafpunten, drie keer zoveel als voordien. Vanaf 15 strafpunten kan een woning ongeschikt verklaard worden om te verhuren. Voor een niet-geïsoleerd dak kleiner dan 16 m² krijgt de woning drie strafpunten. Vanaf 2020 komen er nog zes strafpunten bij, respectievelijk 15 en 9 punten.

De dakisolatienorm geldt voor alle woningen, maar de mogelijke gevolgen bij een ongeschiktverklaring hebben geen impact op bewoners die zelf eigenaar zijn. Wie zijn woning verhuurt, daarentegen, kan een verhuurverbod krijgen. Bij klachten van huurders controleren wooninspecteurs of er aan de Vlaamse Wooncode voldaan is. Dit noemt men een ‘conformiteitsonderzoek’, waarbij de kwaliteit van het gebouw en de wooneenheid gecontroleerd wordt. Per gebrek krijgt een woning een bepaald aantal strafpunten, wat kan leiden tot een onbewoonbaarverklaring.

Energielabel voor hout- en pelletkachels

Sinds 1 januari moeten hout- en pelletkachels een energielabel hebben. Net zoals koelkasten, wasmachines en verwarmingsketels mogen ze niet meer zonder verkocht worden. Dat komt door een Europese regeling die de labels nu ook verplicht voor lokale verwarming. Het geeft onder andere de energie-efficiëntieklasse van het toestel aan, van klasse G tot A++, de meest energiezuinige. Het label hangt af van meerdere factoren zoals het type brandstof, het rendement, energiebesparende functies – een thermostaat, bijvoorbeeld – en eventueel het elektriciteitsverbruik.

energiepeil

Woningpas

Dit voorjaar wordt ook de woningpas gelanceerd. Het is een gratis digitaal paspoort dat alle informatie over een huis samenbrengt. U zal er info vinden over keuringen, attesten en gegevens uit het energieprestatiecertificaat (EPC) of de EPB-aangifte. In de toekomst zullen er steeds meer attesten en informatie op uw woningpas bijkomen. Eigenaars zullen ook de informatie op de pas met anderen kunnen delen of hen er eenvoudig toegang tot geven. Dit is zeer handig voor bouwpartners, toekomstige kopers of huurders, notarissen of makelaars.

woningpas

Tot slot nog iets over premies, waar op Vlaams niveau niet veel verandert. Alleen de renovatiepremie voor het na-isoleren van spouwmuren, die u heeft wanneer uw woning is gebouwd met een binnen- en buitenmuur, daalt van zes naar vijf euro per vierkante meter geïsoleerde oppervlakte.

U heeft bouwplannen maar u weet niet goed waar te beginnen om aan de nieuwe normen te voldoen? Dan staan onze energiespecialisten u bij tijdens het ontwerpen van uw woning. Ze zijn er voor u met persoonlijk advies dat rekening houdt met de energienormen, uw wensen, leefwijze en budget. Zo komt u tot een ideaal, persoonlijk ontwerp dat aan alle eisen voldoet.

Misschien interesseren volgende blogposts u ook:

image
10 juni 2021Informatie impact COVID-19 op toonzalen en filialen

Hoe ziet uw bezoek aan onze toonzaal er op dit moment uit?

image
10 april 2021Nieuwe naam nieuw logo.

Sax + Lambrechts + Schrauwen = STG

image
2 december 2020Haal onze toonzaal tot bij je thuis.

Vraag nu een toonzaal bezoek aan bij onze adviseurs.