Hoofdzetel

Autostradeweg 3
9090 Melle
Tel: +32 / 9 252 44 00
Fax: +32 / 9 252 52 12

Belangrijk bericht i.v.m. COVID-19: We mogen je weer in onze toonzaal ontvangen. OPGELET: EEN AFSPRAAK MAKEN IS NOODZAKELIJK. Maak hier een afspraak..
Dag Sinterklaasje!

Dag Sinterklaasje!

6 december 20191.82 minuten lezen

Geen roet in je schoorsteen

Kunnen Zwarte Piet en Sinterklaas bij jou vlot door de schoorsteen naar binnen? Of zit er een dikke roetlaag in de weg? Tijdig je schoorsteen laten reinigen, is de boodschap. Zo voorkom je schoorsteenbrand en zorg je ervoor dat je verwarmingsinstallatie optimaal werkt. We zetten de belangrijkste regels op een rij.

text

Verplicht reinigen

Is jouw schoorsteen aangesloten op een centrale verwarmingsinstallatie? Dan ben je verplicht om je schoorsteen te laten reinigen als die verbonden is met een centraal stooktoestel type B. Dat is een open stooktoestel dat verbrandingslucht gebruikt uit een stooklokaal.

Bij een centrale verwarming op stookolie (met een vermogen vanaf 20 kilowatt) of een vaste brandstof zoals hout, pellets of steenkool moet je de schoorsteen jaarlijks laten reinigen. Voor een centrale verwarming op gas (met een vermogen vanaf 20 kilowatt) moet het onderhoud tweejaarlijks gebeuren.

Wie kan je schoorsteen reinigen? Laat het niet over aan Zwarte Piet, maar schakel een erkende technicus of schoorsteenveger in. Nadien ontvang je een reinigingsattest en de technicus of schoorsteenveger neemt het roetafval mee. Niet onbelangrijk, want roet is een gevaarlijke afvalstof.

Niet verplicht, maar wel nuttig

Is jouw schoorsteen aangesloten op een individueel stooktoestel, zoals een olie- of gashaard, een open haard of een boiler op gas die enkel water opwarmt? Dan is een schoonmaakbeurt niet verplicht.

Toch kan een regelmatige reiniging ook in dit geval best nuttig zijn, omdat je zo de stookkosten vermindert, milieuvriendelijker stookt en je toestel minder snel zal haperen. Voor de reiniging doe je het best een beroep op een schoorsteenveger.

En als je huurt?

Je bent geen eigenaar, maar huurder van een woonst met schoorsteen? Dan ben je volgens de huurwet verantwoordelijk voor het laten reinigen van de schoorsteen. Maar als de schoorsteen grote gebreken heeft en er zijn ingrijpende herstellingen nodig, dan moet de eigenaar dit probleem oplossen.

Kijk voor alle zekerheid je huurcontract of brandverzekeringspolis eens na. In die documenten kunnen ook verplichtingen staan over schoorsteenreiniging bij individuele toestellen. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. En geef je Sint en Piet een warm – roetvrij – welkom!

Meer weten over de regels rond het reinigen van een schoorsteen? Je leest er hier alles over.

Misschien interesseren volgende blogposts u ook:

image
10 april 2021Nieuwe naam nieuw logo.

Sax + Lambrechts + Schrauwen = STG

image
2 december 2020Haal onze toonzaal tot bij je thuis.

Vraag nu een toonzaal bezoek aan bij onze adviseurs.

image
31 oktober 2020Informatie impact COVID-19 op toonzalen en filialen

Hoe ziet uw bezoek aan onze toonzaal er op dit moment uit?