Hoofdzetel

Autostradeweg 3
9090 Melle
Tel: +32 / 9 252 44 00
Fax: +32 / 9 252 52 12

De eindklant wacht niet op nieuwe premie om zonnepanelen te installeren

De eindklant wacht niet op nieuwe premie om zonnepanelen te installeren

28 oktober 20203.53 minuten lezen

text

Het systeem van de terugdraaiende teller gaat verdwijnen. Sinds de aankondiging merken wij een enorme stijging van het aantal aanvragen van particulieren om zonnepanelen te kopen. Mogelijk willen veel mensen nog snel van het systeem van die terugdraaiende teller genieten, want volgend jaar komt er een nieuwe systeem met andere tarieven. Nochtans is het niet altijd zo dat het systeem met de digitale teller (het nieuwe systeem) duurder is.

Om even wat duidelijkheid te geven leggen we uit wat er precies veranderd:

Op vrijdag 5 juni, werd er bekend gemaakt dat er vanaf 2021 subsidies worden verleend voor het installeren van zonnepanelen. Die premie kan oplopen tot 1500 euro, afhankelijk van de grootte van je zonnedak. 

De Vlaamse regering voorspelde dat er, met de installatie van een digitale meter (het nieuwe systeem), een rem zou komen op de installatie van zonnepanelen. Daarom voeren ze een subsidie in vanaf 2021. Die aankondiging zorgde niet direct voor een uitstel van bestellingen of plots verminderde interesse. Integendeel zelfs, de aanvragen en de verkopen blijven pieken. We zien een verdubbeling in de aanvragen voor offertes sinds begin juni. Naar schatting de helft daarvan zal waarschijnlijk ook effectief kopen.. “Maar het is wel wenselijk snel te gaan reageren wil je je installatie nog dit jaar in geleverd en in werking hebben.”

Die grote interesse heeft mogelijk te maken met de vrees van veel mensen dat een digitale teller - en daarmee het wegvallen van het forfaitair prosumenten tarief - minder voordelig wordt voor hun portemonnee. Nochtans, volgens ramingen van Vlaams regulator VREG hoeft dat niet altijd het geval te zijn. Zowat 60% van de zonnepaneeleigenaars zal minder betalen, 40% zal meer betalen. Nu nog snel panelen plaatsen, is niet altijd de beste beslissing, maar voor velen wellicht de meest rendabele.

Investering doen? Of toch maar uitstellen?

Cruciaal in die beslissing is dat je moet beseffen dat hoe hoger je directe consumptie van de zelf opgewekte zonne-energie is, hoe interessanter de nieuwe tariefstructuur wordt (dus zonder het prosumententarief) vanaf 2021.

In 2020?

Voor gezinnen die overdag weinig thuis zijn en vooral ‘s morgens en ‘s avonds elektriciteit gebruiken, is het in de meeste gevallen vaker interessant nog dit kalenderjaar zonnepanelen te installeren. Dankzij de terugdraaiende teller ligt de terugverdientijd tussen de 6 en de 8 jaar. Met die teller bespaart een gemiddeld gezin dat 30% van de stroom zelf consumeert, zo’n 250 euro per jaar. Als dit gezin de investering uitstelt, zakt de besparing naar 160 euro en wordt de terugverdientijd langer. Ook voor de anderen is het interessant: als je in 2020 zonnepanelen legt, kan je immers nog kiezen welk systeem - de terugdraaiende teller of je werkelijke opbrengst/verbruik - je wil toepassen vanaf 2021.

In 2021?

Met een energiefactuur op basis van het reëel verbruik/injectie gemeten door een digitale teller én met de nieuwe Vlaamse premie meegerekend, zal de terugverdientijd van zonnepanelen eerder tussen de 10 en de 12 jaar liggen. Zeker wanneer je overdag grotendeels niet thuis bent wanneer de zon schijnt. 

Het wordt wél interessant voor een gezin dat meer dan 40% stroom rechtstreeks afneemt van de eigen zonnepanelen. Onder de nieuwe tariefstructuur (plaatsing 2021) bedraagt de jaarlijkse besparing 220 euro, ten opzichte van 200 euro onder het systeem van de terugdraaiende teller (plaatsing 2020). Hierbij komt dan nog eens de premie van de Vlaamse regering die kan oplopen tot 1500 euro naargelang de grootte van je installatie. Je zelfconsumptie opdrijven tot 60% is heel moeilijk te realiseren. Een thuisbatterij is hierbij een oplossing, maar die zijn voorlopig nog duur en verlengen dus de terugverdientijd. 

Vanaf 2021 wordt het wellicht heel interessant voor gezinnen die niet in één keer het totale bedrag voor nieuwe zonnepanelen (gemiddeld 5000 euro) op tafel willen leggen. Met de premie van 1500 euro is de instapdrempel fors lager, maar de terugverdientijd wordt langer. 

Is een thuisbatterij de oplossing?

Hierop is moeilijk een eenduidig antwoord te geven. Met een thuisbatterij - die overigens momenteel nog vrij duur is - kan je niet onbeperkt stroom opslaan. Voor het andere deel zal je toch nog je stroom teruggeven aan het net. Een andere mogelijkheid is te opteren voor de ‘warmtebatterij’ onder de vorm van warmtepompboiler. Slimme mogelijkheden genoeg…informeer erna bij ons Solarteam

Misschien interesseren volgende blogposts u ook:

image
30 juni 2021Nieuwe naam, nieuw logo en nu ook een nieuwe website.

Sax + Lambrechts + Schrauwen = STG

image
10 juni 2021Informatie impact COVID-19 op toonzalen en filialen

Hoe ziet uw bezoek aan onze toonzaal er op dit moment uit?

image
10 april 2021Nieuwe naam nieuw logo.

Sax + Lambrechts + Schrauwen = STG

image
2 december 2020Haal onze toonzaal tot bij je thuis.

Vraag nu een toonzaal bezoek aan bij onze adviseurs.