Hoofdzetel

Autostradeweg 3
9090 Melle
Tel: +32 / 9 252 44 00
Fax: +32 / 9 252 52 12

Belangrijk bericht i.v.m. COVID-19: We mogen je weer in onze toonzaal ontvangen. OPGELET: EEN AFSPRAAK MAKEN IS NOODZAKELIJK. Maak hier een afspraak..
Hoe kunnen we besparen op kostbaar drinkwater?

Hoe kunnen we besparen op kostbaar drinkwater?

12 maart 20183.84 minuten lezen

Hoeveel water verbruiken de gezinnen in Vlaanderen?

(bron: De Watergroep)

waterverbruik

Dagelijks verbruikt iedereen gemiddeld 86 liter water.

Het huishoudelijk watergebruik van de laatste generaties ligt veel hoger dan vroeger. Dit komt door het toegenomen comfort (installatie van douche of ligbad), maar ook doordat de huishoudens steeds kleiner worden. De 'vuile' was wordt sneller gewassen en we nemen vaker een bad of douche dan vroeger. Bij kleinere huishoudens zal verhoudingsgewijs meer water per persoon verbruikt worden dan bij grote gezinnen. Denk bijvoorbeeld aan het (af)wassen met een halfvolle (af)wasmachine.

Steeds vaker gaat de aandacht naar het gebruik van hemelwater om zo te besparen op het kostbare drinkwater. In nieuwbouwwoningen worden de toiletten en wasmachine standaard aangesloten op regenwater. Belangrijk hierbij is de juiste installatie met de nodige aandacht voor het filteren van het hemelwater.

Het regenwateropvang- en verdeelsysteem: meer dan een reservoir en een pomp

(bron: wtcb)

opvang en verdeelsysteem

Bovenstaand schema geeft het principeschema weer van een modern regenwateropvang- en verdeelsysteem. De regenwaterafvoerleidingen (1) van de daken leiden het opgevangen water doorheen een mechanische voorfilter (3) met een maaswijdte van 200 tot 500 µm naar de opslagtank (2). De voorfilter beperkt onder meer de aanvoer van bladeren naar het reservoir. Het water wordt door middel van een speciaal mondstuk onderaan de tank aangevoerd om het opwoelen van de bodemlagen te vermijden (4). Het reservoir moet steeds voorzien zijn van een overloop (5) voor de afvoer van overtollig water. Een pomp (6) zorgt voor de aanzuiging uit de tank via een drijvend aanzuigstuk (7) dat zich op een tiental centimeter onder het wateroppervlak bevindt. Op die manier wordt de aanzuiging van bodemslib vermeden. Een regenwaterfilter (9) zorgt voor het verwijderen van de fijnere vuildeeltjes. De actiefkoolfilter verwijdert onaangename geuren, pesticiden en herbiciden, terwijl sterilisatie de bacteriologische kwaliteit van het hemelwater garandeert.

Hoe houdt u uw regenwater zuiver?

Met behulp van dakgootnetten zorgt u ervoor dat bladeren niet in uw dakgoten, regenpijp en dus ook niet in uw regenwaterput terecht kunnen komen.

De Bio-Rain van Valeco is een mooie aanvulling op de dakgootnetten. Hij zuivert het regen­water in de tank door ontlading van anorganische ingrediënten door de regulerende inlaat. De zuurstof in het regenwater geeft een biologisch zuiverend effect in een optimaal ontworpen Valeco Bio-Rain.

water zuiver houden

Het veroorzaakt een biologisch ontwikkelde microstructuur binnen en buiten de Valeco BIO-RAIN. De dunne afzettingslaag die in de Valeco Bio-Rain gevormd wordt, ondersteunt de biologische afbraak van de organische vracht die in de Valeco Bio-Rain komt. In de Valeco BIO-RAIN zitten speciale elementen die het zuiverende effect van de zuurstof ondersteunen en het proces optimaliseren. Met deze methode werkt het zuiverende Valeco Bio-Rain systeem vrijwel zoals de natuurlijke zuivering in vijvers en meren en verzekert een optimale waterkwaliteit.

De drievoudige waterfilter van Cintropur zorgt ervoor dat u uw regenwater voor nog meer toepassingen kan gebruiken en zo meer bespaart op uw waterfactuur.

Standaard wordt regenwater de dag van vandaag gebruikt voor de tuin, de wasmachine en het spoelen van uw toilet. Met een 3-voudige UV filter kan u uw regenwater ook toepassen bij het nemen van een douche of bad en voor het reinigen van de vaat.

Cintropur waterfilter

Werking in 3 stappen:

  1. Filtert: Cyclonische werking door middel van de schroefcentrifuge, die de grotere deeltjes in het onderste deel van de klok doet bezinken. Hierna volgt een fijne filtering door middel van een zeef, die kan aangepast worden van 5 tot 25µ, om het water te ontdoen van alle zwevende deeltjes.
  2. Zuivert: Een behandeling met actieve kool ontdoet het water van onaangename geuren en smaken, evenals van pesticiden en herbiciden. De houder, die de actieve kool bevat, werd speciaal ontwikkeld voor hergebruik. De actieve kool kan gemakkelijk vervangen worden door het afneembare deksel los te draaien.
  3. Steriliseert: Sterilisatie van water via UV-C om de bacteriologische kwaliteit ervan te garanderen.

Regenwater gebruiken om te drinken?

De technologische ontwikkeling staat niet stil. Momenteel bestaan er reeds systemen die uw regenwater drinkbaar maken. Zo is de RainSafe ™ een systeem voor het behandelen, opslaan, onder druk zetten van water en het bewaken van de waterkwaliteit op een efficiënte, milieuvriendelijke, veilige en slimme manier. Het behandelt 230 liter water en slaat deze op als drinkwater van goede kwaliteit in zijn WaterBox™-tank. Sondes in de tank meten en loggen iedere 20 sec. gegevens over de waterkwaliteit. Door middel van Wi-Fi wordt de waterkwaliteit voortdurend bewaakt tot het water onder druk in het distributienetwerk voor drinkwater wordt gepompt.

drinkwater

Wenst u meer informatie over de recuperatie en het gebruik van uw regenwater? Maak een afspraak met een van onze medewerkers. Zij zijn er om u te helpen u.

Misschien interesseren volgende blogposts u ook:

image
10 april 2021Nieuwe naam nieuw logo.

Sax + Lambrechts + Schrauwen = STG

image
2 december 2020Haal onze toonzaal tot bij je thuis.

Vraag nu een toonzaal bezoek aan bij onze adviseurs.

image
31 oktober 2020Informatie impact COVID-19 op toonzalen en filialen

Hoe ziet uw bezoek aan onze toonzaal er op dit moment uit?