Hoofdzetel

Autostradeweg 3
9090 Melle
Tel: +32 / 9 252 44 00
Fax: +32 / 9 252 52 12

Belangrijk bericht i.v.m. COVID-19: We mogen je weer in onze toonzaal ontvangen. OPGELET: EEN AFSPRAAK MAKEN IS NOODZAKELIJK. Maak hier een afspraak..
Legionella

Legionella

23 mei 20192.465 minuten lezen

Dit kan je doen om legionella te voorkomen

Hoe kan je legionella voorkomen?

Een maand geleden had je er misschien nog nooit van gehoord, sinds enkele weken kent iedereen het: legionella. Een legionellabesmetting zoals die zich in Evergem voordeed, kan je helaas niet voorkomen door zelf voorzorgsmaatregelen te nemen. Elk jaar zijn er echter mensen die een legionellabesmetting oplopen via hun sanitaire installatie thuis. Dit kan je doen om legionella te voorkomen.

Wat is legionella?


Legionella is een bacterie die zich ontwikkelt in stilstaand water met een temperatuur tussen 20 en 60 graden Celcius. Legionella is niet besmettelijk en kan dus niet overgedragen worden van mens op mens. De legionellabacterie is alleen gevaarlijk als ze zich kan vermenigvuldigen. Je kan niet ziek worden door van besmet water te drinken, maar wel door de waternevel ervan in te ademen. De bacterie komt dan in je longen terecht en veroorzaakt in sommige gevallen symptomen die lijken op die van griep of een longontsteking. Na een besmetting word je niet per se ziek. Als dat toch het geval is, kan de aandoening meestal behandeld worden met antibiotica. In het slechtste geval – als je bijvoorbeeld kampt met een verzwakte immuniteit - kan een besmetting echter dodelijk zijn.

text

Kan legionella uit je douche komen?

Stoomstrijkijzers, koffiezetapparaten, ligbaden, waterpistolen of de airconditioning van je auto houden geen besmettingsgevaar in. Toepassingen die water vernevelen, zoals douches, buitenspa’s, luchtbevochtigers, tuinslangen, fonteintjes en plantenspuiten, kunnen er wél voor zorgen dat de legionella-bacterie in je longen terechtkomt. De kans dat zoiets bij je thuis gebeurt is eerder klein omdat de bacterie daar meestal niet de kans krijgt om zich te vermenigvuldigen. Heb je je douche, je kranen of je buitenspa langere tijd niet gebruikt, dan zou het kunnen dat er toch legionella ontstaat. In dat geval kan je enkele voorzorgsmaatregelen nemen om een besmetting te voorkomen.

Zo voorkom je een legionella-besmetting bij je thuis

  • Stel je boiler goed af: de legionellabacterie kan niet overleven bij temperaturen vanaf 60 graden. Zorg er dus voor dat je boiler het water verwarmt tot de juiste temperatuur of vraag hulp aan je installateur. 

  • Desinfecteer je massagebad en buitenspa. Bij die laatste controleer je het best geregeld de pH-waarde en reinig je regelmatig de filter. Chloor en een goed werkende ozonator zorgen er tot slot voor dat bacteriën zich niet kunnen ontwikkelen in het water van je buitenspa.
  • Spoel toestellen die water vernevelen geregeld schoon: werd een warm- of koudwaterkraan, tuinslang, hogedrukreiniger, buitenspa of douche een tijdje niet meer gebruikt – bijvoorbeeld na een vakantie - geef ze dan eerst een grondige spoelbeurt. Let erop dat je intussen geen waternevel inademt door de wateruitgang af te dekken met een emmer of een dweil. Laat je tuinslang ook altijd helemaal leeglopen voor je hem opbergt en ontkalk geregeld je douchekop.
  • Ververs minstens wekelijks het water van luchtbevochtigers: kook het water en laat het afkoelen voor je het in het waterreservoir giet, en reinig het reservoir regelmatig.

Misschien interesseren volgende blogposts u ook:

image
10 april 2021Nieuwe naam nieuw logo.

Sax + Lambrechts + Schrauwen = STG

image
2 december 2020Haal onze toonzaal tot bij je thuis.

Vraag nu een toonzaal bezoek aan bij onze adviseurs.

image
31 oktober 2020Informatie impact COVID-19 op toonzalen en filialen

Hoe ziet uw bezoek aan onze toonzaal er op dit moment uit?