Hoofdzetel

Autostradeweg 3
9090 Melle
Tel: +32 / 9 252 44 00
Fax: +32 / 9 252 52 12

Belangrijk bericht i.v.m. COVID-19: We mogen je weer in onze toonzaal ontvangen. OPGELET: EEN AFSPRAAK MAKEN IS NOODZAKELIJK. Maak hier een afspraak..
Regenwater in het huishouden?

Regenwater in het huishouden?

20 juni 20192.35 minuten lezen

Goed voor het milieu én voor je waterfactuur!

De droogte in ons land beheerste vorige zomer het nieuws. En als we de voorspellingen mogen geloven, wordt het er niet beter op. Water wordt steeds schaarser én duurder. Bij nieuwbouwwoningen is de installatie van een regenwaterput dan ook verplicht. Door regenwater op te vangen en te gebruiken, spaar je immers het milieu en bespaar je op je waterfactuur.

Regenwaterrecuperatie: alleen maar voordelen

De gemiddelde Vlaming gebruikt dagelijks zo’n 120 liter drinkbaar water. Niet enkel om te koken en te drinken, maar vaak voor toepassingen waar je net zo goed regenwater voor kan gebruiken. Het toilet doorspoelen, de tuin besproeien, de auto wassen, schoonmaken in huis, … het kan perfect met regenwater dat je opvangt. Daarmee bewijs je jezelf én de natuur een dienst, want door regenwater op te vangen bespaar je op je waterfactuur, help je overstromingen voorkomen en zorg je er mee voor dat het kostbare drinkwater op een verantwoorde manier gebruikt wordt.

Regenwaterrecuperatie

Hoe regenwater recupereren?

Kleine hoeveelheden regenwater kan je opvangen in een eenvoudige regenton. Om het regenwater dat op het dak van je woning valt te recupereren, maak je beter gebruik van een regenwaterput. Die is gemaakt van beton of kunststof en wordt meestal ingegraven in de tuin, in sommige gevallen kan hij ook in de kelder geplaatst worden. In elk geval zal je een overloop moeten voorzien – in de vorm van een buizennetwerk in de tuin of een aansluiting op de riolering - om het overtollige water af te voeren. Daarnaast heb je een filter nodig die onzuiverheden tegenhoudt, het water geur- en kleurloos maakt - en in sommige gevallen bacterievrij - en een pomp om het water op te pompen. De pomp zuigt het water uit de regenwaterput en stuwt het naar de filter en de verschillende tappunten.

Regenwaterpomp en drukverhoger

Om regenwater tot aan de verschillende tappunten in huis te krijgen, heb je een krachtige pomp nodig zoals de Grundfos SCALA2 drukverhogingspomp. Die pomp is bovendien uitgerust met een intelligente pompsturing. Dat wil zeggen ze haar werking automatisch aanpast om de juiste waterdruk te verkrijgen. Daardoor kan je tegelijk de wasmachine laten draaien, je planten besproeien én een douche nemen, zonder dat de druk afneemt. Dat kan zelfs voor woningen tot drie verdiepingen hoog en met acht tappunten. Zo wordt je welverdiende douche nooit onderbroken doordat er elders in huis een kraan loopt. Bovendien is de SCALA2 dus een uitstekende regenwaterpomp, waarmee je water kan oppompen uit een regenwaterput tot acht meter diepte. Dat doet ze trouwens in alle stilte, want ze maakt niet meer geluid dan een moderne vaatwasmachine.

Wenst u meer informatie over regenwaterrecuperatie? Wij helpen u graag verder in één van onze toonzalen. Maak nu een afspraak. Zo bent u zeker dat we voldoende tijd voor u hebben. Klik hier voor een afspraak te maken.

Misschien interesseren volgende blogposts u ook:

image
10 april 2021Nieuwe naam nieuw logo.

Sax + Lambrechts + Schrauwen = STG

image
2 december 2020Haal onze toonzaal tot bij je thuis.

Vraag nu een toonzaal bezoek aan bij onze adviseurs.

image
31 oktober 2020Informatie impact COVID-19 op toonzalen en filialen

Hoe ziet uw bezoek aan onze toonzaal er op dit moment uit?